امروزه سبک زندگی همهی ما بهطور جدایی ناپذیری با دنیای دیجیتال و اینترنت گره خورده است. که شامل سخت افزار ها ، نرم افزار ها و اصطلاحات تخصصی مربوطشان می شود. مهندس ها نیز از این قاعده مستثنی نیستند و حتی میتوان گفت به دلیل تکنولوژی و سرعت رشد بالا و همچنین حساسیت و اهمیت به روز بودن آن ، دنیای مهندسی بیش از دیگر زمینه ها به نرم افزار های تخصصی وابسته شده است.
به جرات میتوان گفت که برای هر دانشجو و یا فارغ التحصیل رشته ی مهندسی مکانیک ، یادگیری و تسلط بر نرم افزار های عمومی و تخصصی از نان شب واجب تر شده است.
از اینرو در این نوشته تلاش میکنیم تا شما را با مهم ترین و البته پرکاربرد ترین نرم افزار های مهندسی مکانیک در صنعت و دانشگاه های ایران آشنا کنیم.
اول : نرم افزار های عمومی و اداری
تعجب نکنید! همه ی دانشجوها در ابتدا سراغ یادگیری نرم افزار های تخصصی میروند در حالیه که در دنیایی که همه کار با کامپیوتر ها انجام می شود ، عدم تسلط بر نرم افزار های Office با بی سوادی تفاوت چندانی ندارد. درست مانند کسی که ۳۰ سال گذشته سواد خواندن و نوشتن نداشت.
البته به دلیل سادگی این نرم افزار ها ، یادگیری آن ها نیز دشوار نیست و با کمی برنامه ریزی و پشتکار میتوانید به پرکاربرد ترین آنها که در زبانه های زیر تشریح شده است مسلط شوید.
از گزارش کارهای دانشگاهی و اداری گرفته تا فنی و سازمانی ، شما به عنوان یک مهندس باید گزارش تهیه کنید ، دانسته ها و آموخته های خودر را ذخیره و بایگانی کنید، به سرپرست خود گزارش دهید و خیلی کار های دیگر را انجام دهید که در نهایت به نوشتن ختم میشوند.
نرم افزار ویرایشگر متن Microsoft Word قوی ترین و حرفه ای ترین گزینهی پیش روی شماست و خبر خوب اینکه از فونت های فارسی نیز به خوبی پشتیانی میکند.
بلد نبودن ورد در دنیای امروز برابر با بی سوادی است ، چه برسد به این که مهندس هم باشید.
دوم : نرم افزار های مهندسی ، نقشه کشی صنعتی
نرم افزار های مهندسی مکانیک – طراحی به کمک کامپیوتر CAD (بخش دوم)
نرم افزار اتوکد به عنوان ابزار اصلی نقشه کشی در جهان به خوبی شناخته شده است و رابطه ی جدایی ناپذیری با مهندسین عمران و معماری برقرار کرده است.
اما بر خلاف تصور ، نقشه کشی دو بعدی به وسیله اتوکد در مهندسی مکانیک و برق نیز بسیار کاربردی است. در بسیاری از صنایع ایران هنوز هم استفاده از نقشه کشی دو بعدی به جای طراحی سه بعدی مرسوم است.
نرم افزار اتوکد همچنین نسخه ی ویژه ای برای مهندسین مکانیک تدارک دیده که AutoCAD Mechanical نام دارد و قابلیت نقشه کشی سه بعدی و بهینه سازی شده ای را برای مهندسین مکانیک فراهم کرده است.
ویژگی های کلیدی آن را در زیر مشاهده می کنید.
– یادگیری و کاربری سریع به دلیل وجود محیط آشنای نرمافزار اتوکد
– طراحی و مدلسازی انواع قطعات مکانیکی
– ایجاد ابعاد دقیق مدلهای مکانیکی بهصورت هوشمند
– دارای کتابخانهای بیش از ۷۰۰هزار قطعات و قابلیتهای استاندارد با امکان اضافهکردن قطعات سفارشی به آن
– امکان بهروزرسانی و هماهنگسازی قطعات با آخرین استانداردها
– امکان همافزایی یا Synergy برای مهندسی مکانیک
– قابلیت تجزیه و تحلیل طرح
– برخورداری از امکانات تهیهی پیشنویس، مستندسازی، حاشیهنویسی، گزارشدهی و اشتراکگذاری پروژهها
– دارای بخش مرورگر محتوا جهت یافتن سریع محتوای مورد نیاز
– امکان جدید پشتیبانی از مدلهای سهبعدی CAD
– هماهنگی با سایر برنامههای مجموعهی اتوکد و نیز نرمافزارهای رایج طراحی مکانیک
اتوکد در دانشگاه اهمیت خود را همراه با درس « نقشه کشی صنعتی ۱» نشان می دهد. با وجود پیشرفت مدل سازی و نقشه کشی سه بعدی ، هنوز هم نقشه کشی دو بعدی جایگاه خود را در صنعت حفظ کرده است و فرمت اتوکد به فرمت رایجی در بین دفاتر مهندسی تبدیل شده است.
البته که مدلسازی سه بعدی نیز برای مهندس مکانیک یک ضرورت است و شما باید به خوبی به آن مسلط باشید. در مطالب آینده به نرم افزار های پیشرفته ی مدلسازی سه بعدی همچون SolidWorks و Catia میپردازیم و آن ها را به دقت بررسی میکنیم.
در حال حاضر در بسیاری از ردیف های شغلی ، با همین نرم افزار های اندک گفته شده ، مهندسین بسیاری مشغول کار و کسب درآمد هستند.
اما به راستی که مهارت های اداری و نقشه کشی صنعتی کافی نیست و یک مهندس باید توانایی طراحی و تحلیل داشته باشد.
- ۹۷/۰۱/۰۴